Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Meclis Kktc Bankacılık Yasa Tasarısını Da Onayladı
07 Kasım 2017 Salı Saat 08:06

Meclis Kktc Bankacılık Yasa Tasarısını Da Onayladı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısı onaylandı. Genel Kurul, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısını da ele aldı. İlk olarak Ekonomi Maliye Bütçe v

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısı onaylandı.

Genel Kurul, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısını da ele aldı.

İlk olarak Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komite Başkanı Ersin Tatar tasarı üzerine hazırlanan raporu okudu.

Tasarı üzerine ilk sözü CTP Milletvekili Birikim Özgür söz alarak, söz konusu yasanın bankacılık sektörünü ilgilendiren temel bir yasa tasarısı olduğunu belirterek, tasarının 8 yıl çok yoğun çalışmalar yürütülerek hazırlandığını anlattı.

Tasarının temel amacının finans piyasasında güven ve istikrarı sürdürülebilir kılmak olduğunu belirten Özgür, tasarıda yapılan değişikliklere değinerek tasarının 85 maddeden oluştuğunu anlattı.

Banka kurma kuruluş ve koşullarının bu tasarı ile zorlaştığını anlatan Özgür, şube açma kurralları ile ilgili bir takım düzenlemeler yapıldığını ve yeni şube açacak bankalara sermaye gösterme zorunluluğu getirildiğini belirtti.

Tasarının daha önce yasalaşması halinde kamu iç borçlanması için Türkiye’den yapılacak bir destek olduğunu anlatan Özgür, “Türkiye’den 100 milyon destek alınacaktı ve bu destek iç borçlanma için kullanılacaktı ancak bu destek alınamadı ve bu destek heba oldu”dedi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, , önemli olanın yasaların uygulanması olduğuna işaret ederek, 2000 yılındaki banka felaketi sonrasında bir takım düzenlemeler yapıldığına değindi.

Angolemli, tasviye edilmiş veya fona devredilmiş bankaların alacaklarına ilişkin durumunun ne olduğunu bunlarun hangilerinin alındığını, toplanan miktarın ne olduğunu sordu.

Merkez Bankası müdürünün Türkiye’den geldiğine dikkati çeken Angolemli, Merkez Bankasına sahip çıkılması gerktiğini belirterek, yönetiminin devralınması gerektiğini vurguladı.

Hüseyin Angolemli, dövizde yaşanan dalgalanma konusunda da sorunu bugünün şartlarında çözebilmek için Türkiye ve KKTC yetkililerinin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Komite Başkanı Ersin Tatar da çok önemli bir yasa hazırlandığını belirterek, Merkez Bvankası’na güvendiklerini ve tam donanımlı bir sistemle çalıştıklarını anlattı.

Merkez Bankası’nın mevduat kapastiesinin 20 milyar tl bir rakam olduğunu ve bunun çok ciddi bir rakam olduğunu gayri safi milli hasılanın yaklaşık iki katı olduğunu belirten Tatar, bu kadar büyük bir rakamın ülkede tutulmasınun önemli  olduğunu belirtti.

Döviz kullanımın sıkıntılarının gerçek olduğunu anak başka bir para birimine geçişin o ülkenin şartlarının kabul edilmesiyle mümkün olduğunu anlatan Tatar, Türkiye ile ilişkilerin ortada olduğunun bu nedenle TL kullanımın yapıldığını söyledi.

Tatar, bu tasarının yerli bankaların sahiplenilmesi açısından da önemli olduğunu kaydeden Tatar, bu tasarı ile yerel bankaların da sahiplenişmiş olunacağını ve TC bankları ile haksız rekabetten kurtulacağını vurguladı.

TKP-YG Güçler Genel Başkanı Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı da, söz konusu tasarı ile bankacılıkla ilgili düzenlemenin yapıldığını ancak Merkez Bankası’nın hala KKTC makamları tarafından yönetilmediğini müdürünün Türkiye’den atandığını söyledi.

Merkexz Bankası müdür ve yöneticilerinin KKTC makamları tarafından atanmasının demokrasi gereği olduğunu ifade eden Çakıcı, bankların merkez bankası denetiminde olmasının çok önemli olduğunu ancak Merkez Bankası’nın yönetimi’ni hükümetin yapmadığını kaydetti.

Çakıcı, hükümetin sivilleşme adına çalışma yaptığını savunarak bunu eleştirdi.

Faiz cezası hakkında sorular soran Çakıcı, geçmişte çıkan yeniden yapılandırma yasasının yetersiz olduğunu belirterek, faiz cezası konusunda herhangi bir adım atılmadığını söyledi ve faizler nedeniyle küçük bir zümrenin zengin olduğunu halkın ise fakirleşerek zoruluk yaşadığını söyledi.

Eleştirileri yanıtlsayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bankacılıkla ilgili görüşülen tasarının yıllardır üzerinde çalıştıklaırnı belirterek bu tür düzenlemelerin iki yılda  bir yapılması gerektiğini söyledi.

 

Atun, iç borçalanmaya da değinerek, bunun ülke ekonomisini çok etkilediğini kaydetti.

TC ile KKTC arasındaki faiz farklılıkları olduğunu ancak her iki ülkenin de TL kullandığını anlatan Atun, 5 milyar TL’nin üzerinde kamu bankalarında iç borçlanma sebebiyle ülkede faiz farkı olduğunu anlattı.

2013-2017 döneminde ülkeye gönderilen 100 milyon TL’nin kullanılmadığını ifade eden Atun, seçimler ve hükümet değişiklikleri nedeniyle bu kaynağın kullanılamadığını söyledi.

Dövizle alınan ithal ürünlerin de çok ciddi sıkıntılar yarattığına dikkati çeken Atun, dövizle borçlanmanın da önemli bir sorun olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek onaylanmasının ardından bütünü de açık isim okunarak yapılan oylama sonucunda 32 kabul 18 katılmayan ile oy birliği ile onaylandı.

Genel Kurul’da daha sonra bugünkü gündemde yer alan Hukuk siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Yüksek Adliye Kurulu Üyelik Başvurularının Değerlemdirilmesine İlişkin Raporun yarına ertelenmesi de oy birliği ile onaylandı.

Bugünkü çalışmalarını tamamlayan GenelKurul bir sonraki birleşimini yarın yapacak.

Bu haber toplam 11285 defa okunmuştur
Meclis Kktc Bankacılık Yasa Tasarısını Da Onayladı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans