Hasan Hastürer

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hasan Hastürer

Devlet Laboratuvarı’na güvenin... 29.09.2011

29 Eylül 2011 Perşembe Saat 11:05

Bu arada öğreniyorum ki bizim Devlet Laboratuvarı’nda bir anlamda uluslararası denetim anlamına gelen laboratuvarlararası karşılaştırma testleri de yapılıyor.

Bu ne demek?

O uluslararası merkezden kendi ülkemizde de yaygın kullanımı olan türden test örnekleri istenir. Başka ülke laboratuvarlarıyla eş zamanlı olan analizler yapılıp sonuçları o merkeze gönderilir. O merkez, tüm merkezlerden gelen sonuçlararası standardı kontrol eder. Eğer dünya standardının altına düşerseniz UYARILIP, YANLIŞIN NEREDEN KAYNAKLANDIĞINI BULMANIZ İSTENİR.

Şu ana kadar KKTC Devlet Laboratuvarı’nın analiz standardı dünya standartlarıyla eş düzeyde olmuştur.

 

Bu ülkede en kolay iş, devlet kurumlarına vurmak, yüklenmektir.

KKTC’ye sahip çıktığını söyleyenler bile, “özelleştirme aşkıyla” devlet kurumlarına yeterince sahip çıkmaz.

Dün sabah Devlet Laboratuvarı’na gittim.

Müdür Yeşim Andıroğlu ve müdür muavini Mehmet Tatar’la sohbet ettim.

Bölümleri gezdim.

Ayşe Coşar’ı kutluyorum. Bu laboratuvarın temelini 1963 olaylarının hemen sonrasında Ayşe Coşar attı.

Ayşe Coşar’dan sonra müdür olarak görev yapan Cevdet Şenvar, İrfan Durak, Yaşar Demirli’yi kutluyorum. Devlet Laboratuvarı Dairesi’nin teknik güvenilir kimliğini bozmadan bugünlere ulaşmasına katkı koydukları için.

Dünden bugüne tüm çalışanlarını kutluyorum... Sessiz sedasız yaptığı işle gurur duyacağımız bir eseri ayakta tuttukları için.

... Tabii bugünkü Müdür Yeşim Andıroğlu ve yardımcısı Mehmet Tatar’ı da benzer yaklaşımlarla yürekten kutluyorum.

***

Yazımın bu girişi bugüne kadar yazdığım tüm yazılarımdan farklıdır.

Fark ortaya çıksın diye yazdım.

Hak edildiği için yazdım.

Fark ettiniz Devlet Laboratuvarı, 1963’ü başlangıç alırsak yaklaşık yarım asırda beşinci müdürü görüyor. Öteki daireler gibi sık sık müdür değişimi yaşamadı. Tüm müdürler kendi içinden göreve geldi.

Sorumluluğu yüksek teknik bir toplumsal görev yapıyor.

Belki kutlama bölümünde eksik kaldı ama politikacılar, bakanlar da kötü politik anlamda ellerini Devlet Laboratuvarı’na sokmadı. Bu bağlamda doğru yaptılar.

***

Devlet Laboratuvarı’nın görev tanımı şöyledir:

“Laboratuvar, KKTC’de yürürlükte olan mevzuata uygun olarak her çeşit ham ve mamül maddelerin kalite kontrol analizlerini, adli kimya analizlerini, pestisit kalıntı analizlerini, besin ve suların kalite kontrol analizlerini besin ve çevre maddelerinde radyasyon tayini ve tespitlerini, çevre kirliliğine neden olan maddelerin analizlerini ve tıbbi analizler dışında her türlü kalitatif ve kantitatif kimyasal analizleri yaparak yürürlükteki mevzuat uyarınca dışalım ve dışsatım için gerekli sağlık, kalite ve radyasyon sertifikalarını düzenler.”

Peki bu görev tanımına uygun gerekeni yapıyor mu?

Dün yerinde gördüm ki YAPIYOR.

Yaptıkları işin yasal kurallarını boş verin, en aşağıdan en yukarıya kadar herkes meslek etiğiyle de hareket ediyor.

DEVLET LABORATUVARI BİZİM MAHALLENİN MÜTEVAZİ BİR LABORATUVARI DEĞİL, DÜNYA STANDARTLARINDA  GÖREV YAPIYOR.

***

Merak edip sordum.

“Cihazlarının yeterli mi, rutin bakım ve kontrolleri yapılıyor mu?”

Daha sorum bitmeden yanıtı aldım.

“Hiç kuşkunuz olmasın. Cihazlarımızın teknik bakımları aksamasız, gecikmesiz yapılırken, yeni cihazlarla da laboratuvarımız destekleniyor. Cihazların kalibrasyonları Türkiye Standartlar Enstitüsü’nden (TSE) gelen profesyonel elemanlar tarafından yapılıyor. LCMSMS cihazımız 2011 Martında devreye girdi. Eskiden örneğin bir elmada on kalıntı tespiti için analiz yapabilirken şimdi 109 kalıntı tespiti yapabilme olanağımız var. Daha doğrusu ne kalıntı varsa kesinlikle tespit edebiliyoruz.”

Bu arada öğreniyorum ki bizim Devlet Laboratuvarı’nda bir anlamda uluslararası denetim anlamına gelen Laboratuvarlararası Karşılaştırma Testleri de yapılıyor.

Bu ne demek?

O uluslararası merkezden kendi ülkemizde de yaygın kullanımı olan türden test örnekleri istenir. Başka ülke laboratuvarlarıyla eş zamanlı olan analizler yapılıp sonuçları o merkeze gönderilir. O merkez tüm merkezlerden gelen sonuçlararası standardı kontrol eder. Eğer dünya standardının altına düşerseniz UYARILIP, YANLIŞIN NEREDEN KAYNAKLANDIĞINI BULMANIZ İSTENİR.

Şu ana kadar KKTC Devlet Laboratuvarı’nın analiz standardı dünya standartlarıyla eş düzeyde olmuştur.

***

Cihazlar tamam peki elemanlar da tamam mı?

Bunu da sordum.

Dıştan gelen bilgi sahibi insanlar da KKTC Devlet Laboratuvarı’nda neredeyse hiçbir yerde bulunmayacak kadar nitelikli, yeterli eleman olduğunu ifade ediyor.

Devlet Laboratuvarı’nda kimyagerler, kimya mühendisleri, gıda mühendisleri görev yapıyor.

Hem cihazlar yeterli hem insanlar nitelikli.

***

KKTC Devlet Laboratuvarı, uluslararası itibar ve güvenliği olan Türk Akreditasyon Kurulu (TÜRKAK) tarafından akredite olmak için hazırlıklarını tamamladı. Ekim ayı içinde yapılacak denetleme sonrası çok büyük olasılıkla Devlet Laboratuvarı, TÜRKAK tarafından akredite edilecek.

***

KKTC Devlet Laboratuvarı’da çalışılan örnek sayısı 2005 yılında 15 bin 607 iken örnek sayısı 2010 yılında 20 bin 101’e yükseldi. 2011 yılının ilk sekiz ayında ise 18 bin 079 örnek işlem gördü.

Yazıma noktayı koymadan belirteyim... Devlet Laboratuvarı’nın numune, örnek alım yetkisi yok... Devlet Laboratuvarı kendisine iletilen örnekleri analiz eder. Önemli olan üretilen ya da ithal edilen ürünlerin bütününü yansıtacak miktarda ve özellikte örneklerin laboratuvara ulaştırılmasıdır.

Devlet Laboratuvarı, saat ona kadar iletilen kodlanmış örneklerin analiz sonuçlarını gün içinde, öğleden sonra iletilen örnekleri ise bir sonraki güne yetiştirmektedir. Analizlerde limit üzeri kalıntı bulunan örnekler, olası itirazla için uygun koşullarda muhafaza ediliyor.

***

Devlet Laboratuvarı, hiç kuşkusuz “fincanı katırlarını” zaman zaman ürkütüyor. Dün net olarak gördüm ki Devlet Laboratuvarımız güvenilirdir.

Bu yazı toplam 14199 defa okunmuştur
YORUMLAR
Bu Makaleye Yorum Yapılmamış.
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans