Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitim yılı yine sorunlu başladı
16 Eylül 2014 Salı Saat 13:05

Eğitim yılı yine sorunlu başladı

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, yeni eğitim yılına yine sorunlarla başlandığını kaydederek, “eğitim bizim varlık nedenimizdir.

Bilimsel, demokratik, parasız ve herkese eşit, kamusal, nitelikli bir eğitim için canla, başla uğraş vermemize rağmen okullarımızı her yıl sorunsuz açamıyoruz” dedi.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel bugün sendika merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CTP- BG ile DP-UG Hükümeti’nin eğitimde gerekli kadroları tamamlamadığını, tadilatları bitirmediğini, kitapları da almadığını ileri sürerek, “Eğitim Bakanı ise suçu öğretmene ve sisteme yükleyerek aradan çekilmek istemektedir. Bir Eğitim Bakanı daha Temmuz ayında tamamlanan öğretmen nakillerinden sonra bugün okulların açılışında sistemden şikayet ederek CTP-DP politikalarına kılıf oluşturmak için kamuoyuna mesaj vermeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.


“YİNE ÖĞRETMENDEN TASARRUF YAPILMAK İSTENMEKTEDİR”


“Eğitim sistemini TC Hükümetleri ile allak bullak eden, ilahiyat okuluna milyonlarca Euro kaynak ayıran bir Hükümet ve Bakan, diğer yandan sistemi şikayet ederek öğretmene ve örgütlülüğüne saldırmaktadır” şeklinde konuşan Gökçebel, bu yıl 102 öğretmen ihtiyacına karşı 40 münhal ilan edildiğini söyleyerek, öğretmen sınavlarının yaz boyunca yapılmadığını, Eylül ayının ortasında da okulların açılışına kadar atamaların tamamlanmadığını ileri sürdü.


Bugün orta eğitimde Dipkarpaz Ortaokulu, Erenköy Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Mehmetçik Ortaokulu, Lefke Gazi Lisesi, Lapta Yavuzlar Lisesi, Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi’nin yeni eğitim yılına başlamaya hazır olmadığını kaydeden Gökçebel, “birçok okul eksik kadrolarla açılacaktır. Müdür, Müdür Muavini eksiklikleri için yeterli kadro açılmamış, Müdür ve Muavin sınavı ise ancak 2 Ekim’e alınmıştır. 8 Müdür, 12 Müdür Muavini talebine karşılık, 4 Müdür ve 5 Müdür Muavini kadrosu açılmıştır. Orta eğitimde hemen hemen denetmen kalmadığı halde bir miktar denetmenin yetkisi alınmış, sınav tarihi dahi açıklanmamıştır” ifadelerini kullandı.


Hükümet ve Eğitim Bakanlığının önceliğinin değiştiğini ileri süren Gökçebel, “kamusal eğitime verilmesi gereken pay azaltılmıştır. Kadroların açılması bile Maliye Bakanlığına bırakılmış, maliye bakanlığı ise öğretmenden tasarruf yapmaya yönelmiştir. Var olan öğretmenin ise statüsü düşürülmüştür. 2008’den sonra mesleğe giren öğretmenlerin haklarını budayan, gayrı ahlaki ‘Göç Yasası’ ile öğretmenleri açlık sınırına iten anlayış, devlet kaynaklarını kendileri için sonuna kadar harcamaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“KAMUSAL EĞİTİM GÖZDEN ÇIKARILMIŞTIR”


Bu ülkenin bu kadar camiye değil, laik ve bilimsel okullara ve öğretmene ihtiyacı olduğunu göremeyen, ülke ihtiyacını göz ardı eden bir hükümetle karşı karşıya olduklarını iddia eden  Gökçebel, eğitimi metalaştıran, özele peşkeş çeken, para ile satın alınabilen lüks bir hizmet haline dönüştüren bu sistemin siyasetçilerin eseri olduğunu ileri sürdü.


“Siyasetin yarattığı sistemsizlik sonucunda eğitimin sorunlarla boğuştuğunu” söyleyen Gökçebel, “güvenlik, altyapı ve türlü sorunlarla okul zillerinin çalması hem öğretmenin, hem öğrencinin hem de velinin moralini, motivasyonunu, şevkini kırmıştır. Sınıfına uzun bir tatilden sonra bir heyecanla giden öğrenci öğretmen bulamamıştır” şeklinde konuştu.


Eğitimin parasız olmaktan çıkarıldığını, okulların dilenci durumuna düşürüldüğünü, yasa dışı olmasına rağmen kayıt parası almadan öğrencilerin okula giremez hale sokulduğunu öne süren Gökçebel, “şu anda tüm okullarımızda okul kitapları eksiktir, bazı kitaplar ise gelmeyecektir. Öğrenciler piyasada çok pahalı kitaplar almak zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı.


Gökebel, “Öğretmen adayları işsizken Türkiye’den öğretmen gelmeye devam edildiğini; Yüksek öğrenimde ne bir plan, ne bir program yapıldığını, tüm öğrencilerin orta öğrenimden bir şekilde geçirilerek özel üniversite müşterisi yapılması gibi bir politika güdüldüğünü” iddia etti.


“2011 YILINDA HAKLARINI KAYBEDENLER İÇİN MÜCADELEYE DEVAM...”


Gökçebel ayrıca, 2011 yılında mesleğe başlayanların “eşit hak ve ücret” almadıklarını, öğretmenin haklarının daha da budanmasının hedeflendiğinin bilindiğini, bu nedenden dolayı da  öğretmenin haklarını geri kazanma yolunda başlatılan mücadelenin, bu yıl artırılarak sürdürüleceğini kaydetti.

Bu haber toplam 1769 defa okunmuştur
Eğitim yılı yine sorunlu başladı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans