Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Acapulco’dan 3.4 milyon sterlin yatırım
22 Kasım 2012 Perşembe Saat 11:34

Acapulco’dan 3.4 milyon sterlin yatırım

Acapulco’nun kullandığı 100 dönümlük arazinin 35 dönümlük kısmı için Rum mal sahibine 3.4 milyon sterlin ödendi ve Türkleştirildi

KKTC’nin en önemli turizm yatırımlarından biri olan Girne bölgesindeki 5 yıldızlı Acapulco tesislerinin üzerine yerleştiği arazinin yaklaşık üçte biri resmen Türk malı oldu.


Acapulco’nun patronu, tanınmış turizmcilerimizden Ünal Çağıner, “Yaptığımız iş tamamen yasaldır ve bir Rum malını, Türk malı yaptık” dedi.


Çağıner, Acapulco’nun yer aldığı 100 dönümlük arazinin bir bölümünü satın almak için, Türkiye İş Bankası’ndan sağladıkları 3 milyon 400 bin sterlini ödediklerini belirtti. Bu meblağ, 35 dönüm arazinin fiyatı ile birlikte, Rum mal sahiplerinin 38 yıllık kullanım hakkı kaybını da içeriyor.


Çağıner, KIBRIS’a yaptığı açıklamada, “Bu ülkeye yaptığım tüm yatırımlarda olduğu gibi bu satın alma işlemi ile de gurur duyuyorum, Rum malını Türkleştirdim” dedi.


Bakanlar Kurulu kararı


KKTC Bakanlar Kurulu’nun, 16 Kasım 2012’de aldığı kararda şöyle deniliyor:


“… Çağın LTD. Şirket direktörü sıfatıyla Ünal Çağıner’in kira ve tasarrufunda bulundurduğu Çatalköy 6232 koçan no’lu 12/24 pafta/harita 129/2+130/3 numaralı parsellerde kain taşınmaz malın üzerindeki tüm hakları 20 Temmuz 1974’deki maliki Güney Kıbrıs Şirketler Mukayyitliği’nde kayıtlı olan Akinita Adelfon Odysseos Ltd.’den 13/2008 sayılı yasa tahtında önergeye ekli feragatnamenin tapu devir takdirnamesi ile birlikte imzalanması kaydı ile devir ve kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesini onayladı.”


Bakanlar Kurulu yanında, Çağıner ve Akinita Adelfon Odysseos adlı şirketin yetkilileri arasındaki “özel anlaşmayı” 2008 yılında çıkan yasayla kurulmuş Mal Tazmin Komisyonu da onayladı.


“Gurur duyuyorum”


Çağıner’in konuyla ilgili olarak KIBRIS’a açıklaması şöyle:


“Yaptığım bu satış işleminden gurur duyarım. Rum malını Türkleştirdim. Bu tesisi, yurt dışında, Avrupa’da pazarlamanın hukuken yolunu da açtık. Bundan da gurur duyarım. Bu ülkeye yaptığım yatırımlardan dolayı da gurur duyarım. Yaptığımız iş yasaldır. Bu yasa, sevdiğim, saydığım Mehmet Ali Talat ve Ferdi Sabit Soyer zamanında, tüm milletvekillerinin onayı ile geçmiş bir yasadır. Bütün partilerin onayıyla meclisten geçirilen yasa tahtında, Rumla anlaşmak suretiyle bu araziyi, İş Bankası’ndan 11 yıllığına, yüzde 5,5 faizle para alarak gerçekleştirdik. Bu krediyi ticari itibarınıza verirler. Şu ana kadar 3 milyon 400 bin sterlin ödedik. Sadece bir kısmına. Daha da ödemeye devam edeceğiz. Diğer kısımları da Rumlar satacaklar. Bunu kiramda tutmayı sürdürebilirdim. İstedikleri parayı Mal Tazmin Komisyonu da veremez. Bu bir çeşit özel satış anlaşmasıdır. Mal Tazmin Komisyonu’nun mührü ve onayı ile aldık. Bu olay topluma moral vermelidir. Bu gibi olaylardan gurur duymamız lazım. Moralimizin yükselmesi lazımdır. Bu kadar yıl sonra bir Türk, ilk defa doğrudan Rum malını almıştır. Hep tersine işlem olurdu. Rumlar Türk malını satın alırdı. Bundan kimsenin gocunmaması lazım.”



Çağıner kullanım kaybını da ödedi



Çağıner’in Rum mal sahibine, 38 yıllık kullanım kaybını da kendisinin ödediği öğrenildi. İçişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Ünal Çağıner, anlaşmasında, 38 yıllık süre içerisinde, arazinin tüm kullanım kayıplarını da Rum mal sahibine ödedi.
Konu arazinin Çağıner’e 1974’te değil, 1983’te kiralandığı ve Çağıner’in fazladan 9 yıllık kullanım kaybını da ödediği belirlendi. Kullanım kaybı da 3 milyon 400 bin sterlinlik toplam ödeme içerisinde yer aldı.


İçişleri Bakanlığı’ndan elde edilen bir diğer bilgiye göre, satış işlemi tamamen yasalara uygun yapıldı ve tesislerin üzerine kurulu olan yaklaşık 100 dönümlük arazinin sadece 35 dönümüyle ilgili olarak gerçekleştirildi.
Arazinin eşdeğere kaynak bir arazi değil, KKTC hazinesine ait olduğu da kaydedilirken, benzer özel satış işleminin, eşdeğere tabi araziler üzerinde yapılamayacağı da belirtildi.


Golden Tulip’te durum farklı


Başkent Lefkoşa’da, üzerinde Golden Tulip Otel’in olduğu arazi de benzer bir işlemle satın alındı. Ancak burada arazinin satış ücretini Mal Tazmin Komisyonu ödedi. Otel sahipleri araziyi satın almadı. Almayı da reddetti. Kira sözleşmesi yaptı ve çok uzun süreliğine kiraladı.

Bu haber toplam 13071 defa okunmuştur
Acapulco’dan 3.4 milyon sterlin yatırım Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans