Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kktc Siyasi Partilerin 2. Oturumu yapıldı
14 Şubat 2011 Pazartesi Saat 02:13

Kktc Siyasi Partilerin 2. Oturumu yapıldı

Kıbrıs Türk Kültür Derneğince Ankara’da düzenlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki Gelişmelere Siyasi Partilerin Bakışı konulu panelin 2. oturumunda KKTC’de yaşanan sıkıntılara karşı çözüm önerileri ele alındı.

Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar oturum öncesi yaptı selamlama konuşmasında, son günlerde yaşanan olayların ilişkileri bozmaya yetmeyeceğini vurgulayarak, Türkiye’nin her dönemde Kuzey Kıbrıs’ın yanında olduğunu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’e yaraşır Fazıl Küçük Parkı’nı açmalarının onurunu ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

AVCI: “ÜLKENİN TIKANMASININ ÖNÜNDE SENDİKALAR VAR”

ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı oturumda yaptığı konuşmada, “bir takım sendika ağalarının” KKTC’yi yönetmeye hakkının olmadığını ifade ederek, ülkenin tıkanmasının önünde sendikaları gördüğünü belirtti. Sendikal haklara saygı duyulması gerektiğini, ancak eylem yapılacak diye limanların kapatılmasının anlamsız olduğunu dile getiren Avcı, bazı çevrelere alet olunmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Büyükelçi değişimi konusuna da değinen Avcı, Büyükelçi Kaya Türkmen’in çok değerli bir diplomat olduğunu ifade etti, Türkiye’nin bu değişim kararını çatışma olayına dönüştürmenin, söndürmeye çalıştıkları gergin ortamın iyice gerilmesine neden olacağını söyledi. Avcı, “Bunun tartışılması Rumların eline koz verir. Bu gergin ortamı hep birlikte rahatlatalım. İlişkilerin düzeltilmesi için biz her türlü fedakârlığa hazırız” diye konuştu.

DENKTAŞ: “TÜRKİYE PAZARINI BİZE AÇIN, 3 YIL SONRA TÜRKİYE’DEN CARİ BÜTÇE İÇİN BİRŞEY ALMAYA GEREK KALMAYACAK”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, Kıbrıs’ta kamu, sağlık ve eğitim sektörlerinde reformun gerekliliğine vurgu yaptı. Alınan ekonomik önlemlerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirttiklerini söyleyen Denktaş, paketin bütününün Kıbrıs’a uygun olmadığını ifade etti.

Denktaş, 13. maaş konusuna da değinerek bunun bir hak olduğunu,  yıllardan beri uygulana gelen bu maaşların kaldırılmasının tepki doğuracağını söyledi.

Denktaş; “Sendikaları kapat’ demek olmaz. Bu demokrasinin bir parçasıdır.  Kamuda atılacak adımlar tespit edilip, uygulamaya konmalıdır” şeklinde konuştu.

KKTC’nin üretim yapamadığını, çünkü pazarlayabilecekleri bir yer olmadığının altını çizen Serdar Denktaş şöyle konuştu:

“Eskiden beyaz eşya üretimi vardı. Konfeksiyon üretimi vardı. Mersin kapısı kapanınca bunlar hep kapatıldı. Üretip üretip pazarlayamamak nereye kadar? Askıya alınan Serbest Ticaret Tüzüğü yürürlüğe konulsun. 85 milyonluk pazarı bize açın, 3 yıl sonra Türkiye’den cari bütçe için bir şey almaya gerek kalmayacak. 85 milyonluk Pazar burada dururken, dünya istediği kadar izole etsin, biz yine de kalkınırız. Balık tutmasını biliyoruz, yeter ki o gölde balık olsun...”

ÇAKICI: “KIBRIS TÜRKÜ’NÜN İKİ ÖNEMLİ TALEBİ VAR... BİRİ PAKET’İN REVİZE EDİLMESİ, DİĞERİ DEVLET KURUMLARININ KKTC HÜKÜMETİNE BAĞLANMASI...”

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Türkiye ile KKTC arasında sevgi ve bağlılık açısından hiçbir problem olmadığını ifade etti.

Ciddi problemler olduğunu belirten Çakıcı, Kuzey Kıbrıs’ın kendini kendini kontrol edebilmesinin çok önemli olduğunu, polisin, sivil savunmanın, itfaiyenin KKTC’ye bağlanması gerektiğini söyledi.

Çakıcı “Kıbrıs Türk halkının iki temel talebi var. Birincisi, şu andaki ekonomik paket bize uygun değildir. Türkiye’yle görüşülüp revize edilmeli; ülkemizin yerel özellikleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır bu paket... İkincisi ise, devlete ait kurumların KKTC hükümetine bağlanmasına saygı gösterilmesi hususundadır” dedi.

SOYER: “BAŞBAKANIMIZI, CUMHURBAŞKANIMIZI TENKİT EDERİZ. AMA BİZİM DIŞIMIZDA BİRİ ONLARA SÖZ SÖYLEDİĞİNDE TEPKİ GÖSTERİRİZ”

CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, Annan Planı döneminin en ağır tartışmaların yaşandığı dönem olduğunu hatırlatarak, meydanlarda toplanan 60 bin kişinin Lefkoşa’da nizam içinde yürüdüğünü ve miting sonrasında hiçbir cam ve çerçevenin kırılmadığını, polisle en ufak bir kavganın dahi yaşanmadığını ifade etti.

Soyer, “bu yaşananlar halkın demokratik olgunluğunu gösterir. Geçtiğimiz olayda yaşananlarda halkın bu olgunluğu ön plana çıkacağına pankart krizi ön plana çıkarıldı. Biz Başbakanı, Cumhurbaşkanını tenkit ediyoruz. Ancak biri onlara bizim dışımızda söz söylediğinde tepki gösteririz. Şimdi, 2012’nin 2. dönem başkanı Güney Kıbrıs olacaktır. Bizim şu anda kavram kargaşalarından çıkarak bunu akıl dolu düşünmemiz gerekmektedir”  dedi.

HASİPOĞLU: “SENDİKALAR HAK ARAYIŞINA GİREBİLİR. AMA MİTİNGLER SİYASİ OLMAMALI”

İkinci oturumun son konuşmasını Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu yaptı. Hasipoğlu, Ekonomik İşbirliği protokolünün 2000 yılından beri var olduğunu söyledi.

28 Ocak’ın seçilmesinin anlamlı olduğunu belirten Hasipoğlu, bu tarihin Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine başkaldırı tarihi olduğunu, sendikaların özellikle bu tarihi seçtiğini söyledi.

Kamu yönetimiyle ilgili tasarının önümüzdeki birkaç gün içinde Cumhuriyet Meclisinin gündemine geleceğini belirten Hasipoğlu, esas sıkıntının kamu maliyesinden kaynaklandığını, birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Hasipoğlu, sendikaların hak arayışına girebileceğini ama bu mitinglerin siyasi amaçlı olmaması gerektiğini ifade etti.

Panel sorular ve yanıtlarla tamamlandı.

Bu haber toplam 14340 defa okunmuştur
Kktc Siyasi Partilerin 2. Oturumu yapıldı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans