Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ombudsman Dizdarlı, Başbakan Özgürgün’E Yanıt Vererek, Yetki Aşımının Söz Konusu Olmadığını Söyledi
20 Nisan 2017 Perşembe Saat 08:39

Ombudsman Dizdarlı, Başbakan Özgürgün’E Yanıt Vererek, Yetki Aşımının Söz Konusu Olmadığını Söyledi

Ombudsman Emine Dizdarlı,  Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün 17 Nisan tarihli raporla ilgili açıklamasına yanıt vererek, yetki aşımının söz konusu olmadığını söyledi.

DİZDARLI: “SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI’NIN KONUYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR İNCELEME YAPMAYACAĞINA İLİŞKİN YAZISI TASARRUFUMUZDA… HUKUK DAİRESİ’NİN RAPORLA İLİŞKİLENDİRİLMESİ YERSİZ”

Lefkoşa, 19 Nisan 17 : Ombudsman Emine Dizdarlı,  Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün 17 Nisan tarihli raporla ilgili açıklamasına yanıt vererek, yetki aşımının söz konusu olmadığını söyledi.

Yetki konusuyla ilgili yasa maddelerini detaylı şekilde aktaran Dizdarlı, Özgürgün’ün “Hali hazırda konu ile ilgili müracaat Anayasal kurumlarımız olan Sayıştay Başkanlığı ve Hukuk Dairesi’ne iletilmiş ve müracaatı yapanlara gerekli yanıtlar verilmişken, yukarıda bahsedilen mevzuat uyarınca size yapılan müracaatı ilgili makamlara iletmeniz yerine yetkiniz dışına çıkarak böyle bir rapor yayınlamanıza anlam verilememiştir” açıklamasına da cevap verdi.

Dizdarlı, Sayıştay Başkanlığı’nın konuyla ilgili herhangi bir inceleme yapmayacağına ilişkin yazısının tasarruflarında bulunduğunu ve Hukuk Dairesi’nin raporla ilişkilendirilmesinin yersiz olduğunu söyledi.

YASAYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ…

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, dün basında yer alan 17 Nisan tarihli rapora istinaden yaptığı, “yetkinin aşıldığı” iddiasına cevap vermek için açıklama yapan Dizdarlı, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi Yasası’nın 9’uncu maddesinin Ombudsman’ın görevlerini düzenlediğine işaret etti.

“Yasanın 9’uncu maddesi tahtında Ombudsman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yürütsel ve yönetsel yetkisi olan organ, makam, teşkilat, kamu kurum ve kuruluşlarının veya kişinin Anayasa’da ve bu Yasa’da ifa etmiş oldukları eylem veya hizmetlerin yürürlükteki mevzuata ve mahkeme kararlarına uygunluklarını ve yerindeliklerini denetlemek, soruşturmak ve rapor sunmakla görevlidir” diyen Dizdarlı şöyle devam etti:

“Yine Yüksek Yönetim Denetçisi ,  söz konusu Yasa’nın 13 maddesi uyarınca öngörülen makamların ve kurumların yetkisi dâhilinde olan konularla ilgili müracaat yapılması veya duyum alması durumunda konuyu ilgili makama iletmesi ile görevlidir. 17 Nisan 2017 tarihli Yüksek Yönetim Denetçisi Raporu’nun tam metni okunduğunda Dairemiz tarafından yapılan soruşturma ve incelemelerin KKTC Anayasası’nın 66’ncı maddesine, 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 28’inci maddesine, 16/1999 sayılı Bütçenin Hazırlanmasına İlişkin Kurallar Yasası’nın 8’inci maddesine ve 45/1987 sayılı Bütçe Dairesi Yasası’nın 5’inci maddesine istinat ettirildiği açıkça görülmektedir.”

“SÖZ KONUSU PARANIN NEREYE HARCANDIĞI HAKKINDA HİÇBİR TAFSİLAT VERİLMEMİŞTİR”

Söz konusu ziyaret için İstanbul’da 15 bin 756,54 Türk Lirası harcandığının raporda bir olgu olarak belirtildiğini söyleyen Dizdarlı, bu paranın nereye harcandığıyla ilgili hiçbir ayrıntı verilmediğini söyledi.
Dizdarlı şöyle devam etti:

“İstanbul ziyareti esnasında yapılan harcamaların makbuzları Dairemiz nezdinde bulunmasına rağmen Raporumuzda söz konusu harcamaların 15 bin 756,54 Türk Lirasına nasıl ulaştığı, hangi maksatla kime ne kadar ödendiği, söz konusu harcamaların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı veya söz konusu paraların nereye harcandığı konusunda hiçbir tafsilat verilmemiş veya Rapor’da yer almamıştır.

Bu bağlamda Dairemiz tarafından mali bir denetim veya değerlendirme yapılmamıştır. Dairemizin yaptığı soruşturma ve tanzim ettiği Rapor tamamen bu konudaki yürürlükteki mevzuat incelenerek yapıldığı ve İdare tarafından yapılan eylemin söz konusu mevzuata uygun olarak değerlendirildiği herhangi bir şüpheye mahal vermeyecek kadar açıktır.

Her halükarda KKTC Sayıştay Başkanlığı’nın bu konuda herhangi bir inceleme yapmayacağına ilişkin yazısı tasarrufumuzda bulunmaktadır.

Yüksek Yönetim Denetçisi Yasası’nın 15’inci maddesinin 2’nci fıkrası gereğince Dairemize yapılan herhangi bir başvuru hakkında veya herhangi bir duyumu dikkate alırken Hukuk Dairesi’nin veya  Polis Örgütü’nün aynı konuda bir araştırması olup olmadığı konusu titizlikle araştırılmaktadır. Bu araştırma neticesinde de Hukuk Dairesi’nin veya Polis Örgütü’nün nezdinde bir tahkikat veya soruşturma başlatıldığı hususunun saptanması halinde Dairemiz tarafından  başlatılan soruşturma durdurulur  ve başvuru sahibi arzu etmesi halinde olay Polis Örgütü veya Hukuk Dairesi’nin sonuçlandırılmasından sonra ele alınır.

Hukuk Dairesi nezdinde söz konusu İstanbul ziyareti ile ilgili Fasıl 154 Ceza Yasası, 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası veya herhangi bir yasa altında başlatılmış bir soruşturma veya tahkikat bulunmamaktadır.

Hukuk Dairesi’nin görüşleri veya tavsiyeleri bir mahkeme kararı değildir. Bu nedenle bağımsız Anayasal bir Daire olduğumuz cihetle söz konusu görüşlerin herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Durum böyle olmakla birlikte Başsavcılığın önemine binaen gerekli titizliği göstererek görüşlerini talep etmekteyiz. Bu nedenle Hukuk Dairesi’nin Raporumuzla ilişkilendirilmesi yersizdir.”

Dizdarlı açıklamasının sonunda tüm bunlar ışığında hazırladıkları 17 Nisan 2017 tarihli Raporun tamamen ilgili yasal mevzuat çerçevesinde incelendiğini ve herhangi bir yetki aşımı olmadığını vurguladı.

Bu haber toplam 1366 defa okunmuştur
Ombudsman Dizdarlı, Başbakan Özgürgün’E Yanıt Vererek, Yetki Aşımının Söz Konusu Olmadığını Söyledi Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans